Tags

, , , , ,

Interviu cu Laurent Porée, realizat de Iulia Badea-Guéritée, corespondent My Cult Events la Paris, Ca10298097_568533816594749_5855220675267573007_oen

Laurent Porée:” Festivalul Printemps Balkanique este un incurabil instrument al toleranţei”

Fondator al Asociaţiei Balkans Transit, din oraşul Caen, Franţa, Laurent Porée a reusit să facă dintr-o revelaţie – cultura Balcanilor – un festival care a ajuns la ediţia a 10-a. La Caen, între 30 martie şi 12 aprilie, festivalul va include manifestări din cele mai diverse, alături de scriitori, regizori, interpreţi, artişti fotografi sau plastici veniţi din Europa de Est, în jurul unui simbol fundamental al Europei de astăzi: Cel de lângă noi. Interviu cu fondatorul acestui festival, despre originea sa, despre România, despre locul jucat anul acesta de oraşul Cluj şi de memoria scriitorului Panait Istrati.

Î: In zece ani de existenţă aţi reuşit să construiţi o adevărată poveste a festivalului. Cum a început totul ?

R: Prin 1995/1996, în timpul unui proiect cultural, pe când eram încă student la Arte, la Caen, am efectuat o călătorie “iniţiatică” în Balcani, care a schimbat total paradigma. Mi-am promis atunci să fac totul pentru a nu uita Bosnia-Herţegovina, să continui să vorbesc despre această ţară, să explic, să înţeleg. Incetul cu încetul, a apărut ideea unei manifestări, iar ea a dat naştere, în anul 2000, unei “Rencontre autour de la culture des Balkans” (întâlnire în jurul culturii Balcanilor), care va deveni în 2006 “Printemps Balkanique” (Primăvara Balcanică).

Manifestarea avea loc la fiecare al doilea an, celebrând de fiecare dată o anume ţară: Bosnia-Herţegovina în 2000, Albania în 2002, Grecia în 2004, Bulgaria în 2006, România în 2008, Republica Macedonia în 2010, Croaţia în 2012. In 2013 festivalul s-a regionalizat şi a devenit anual. A devenit convivial, amplu, călduros, a început să fie cunoscut şi să primească artişti celebri…este de fapt o alchimie foarte fragilă!

Î: Dacă ar trebui să faceţi un bilanţ, ce aţi reţine? Ce amintire particulară? Ce ingredient miraculos pentru a reuşi?

3b4f9c9(foto: Laurent Poree)

R: In ceea ce priveşte reţeta, este poate simplu, însă nu m-am gândit niciodată la vreo strategie, obiectiv sau plan de rentabilizare…mi-am pus doar sufletul şi inima. Drumul meu a fost punctat de întâlniri surprinzătoare. Intâlniri care ne-au permis să ne cunoaştem şi să ne recunoaştem, instaurând astfel un climat de încredere. Cât despre amintiri plăcute sau de reuşite, ceea ce contează este că această manifestare a devenit pentru mulţi o casă, un loc în care ne place să zăbovim, să mâncăm, să vorbim, să râdem, să plângem…

Î: De-a lungul timpului, aţi reuşit să creaţi un pod între Vest şi Est? Intre Alpi şi Balcani? Veţi inaugura anul acesta un fond de documente ale Primăverii Balcanice…

R: Da, am reunit toate documentele strânse în aceşti 14 ani într-un fond cultural care va fi disponibil în biblioteca din Colombelles (departamentul Calvados) şi care va fi accesibil, datorită reţelei digitale a regiunii Caen unui număr foarte important de cititori. Acest pod pe care l-am construit între culturi va deveni astfel vizibil.

Î: Principiul alcătuirii programului rămâne eclectic şi generos: anul acesta, de exemplu, aveţi ca invitat un oraş românesc, Cluj,un scriitor franco-român, Panait Istrati. Ce a determinat această alegere?

R: Manifestaţia consacrată României a fost minunată şi am reuşit să păstrăm numeroase contacte. Printre ele, Monica Salvan, care, înainte de a se întoarce în Cluj-Napoca, a locuit mulţi ani în regiunea Basse-Normandie. Prin ea am ajuns să cunosc mai bine acest oraş care este anul acesta capitală europeană a tineretului. Ea, la rândul său, a devenit membră componentă a festivalului. Clujul are într-adevăr o dinamică culturală puternică, şi acest detaliu ne-a convins. Am demarat mai multe proiecte, dar pentru anul acesta sunt gata cele privind prezenţa dramaturgului clujean Leta Popescu, de la Teatrul Naţional din Cluj, şi a Florinei Iliş, scriitoare excepţională publicată de Editura Syrtes (Cruciada copiilor, Vieţi paralele).

Cât despre Panait Istrati (foto jos), am dorit să îl celebrăm deoarece anul acesta Franţa va comemora prin diverse manifestări cei 80 de ani care au trecut de la moartea sa. Am dorit să facem ceva pentru redescoperirea acestui formidabil scriitor. In plus, fondul literar al scriitorului se află la IMEC Caen (mai precis, la mânăstirea Ardenne, din Saint Germain la Blanche Herbe).

panait-istrati

Î: Concertul lui Goran Bregovic moment aşteptat al festivalului, în 1 aprilie, are ca motto “If you don’t go crazy, you are not normal”. Este un motto pe care îl putem aplica, nu-i aşa, şi organizatorilor de evenimente culturale. Mai au oare europenii timp şi chef de consacrat culturii, cunoaşterii altor culturi, în această lume în perpetuă schimbare şi insidios egoism, insidios naţionalism? Ce mai înseamnă azi deschiderea spre celălalt?

00000002274-3e30

R.: A-l primi la Caen pe Goran Bregovic a însemnat să creem un moment festiv unic, popular, periculos. Trebuia, da, să fim puţin “crazy” ca să facem posibil concertul (cum e necesar să fim nebuni şi ca să continuăm festivalul)…dincolo de concert, în sine, dacă dezvoltăm din an în an acest dialog, “incurabil instrument al toleranţei” – care a şi permis ca de cinci ani festivalul să se desfăşoare sub patronajul UNESCO – este pentru că am găsit poate o modalitate pentru a lupta împotriva prejudecăţilor, obscurantismului, derivelor care pot ruina democraţia şi societatea civilă. Bineînţeles că este o sarcină dificilă. Dar suntem convinşi, în această asociaţie Balkans Transit, că nu ne putem opri, şi cu atât mai mult din cauza unor evenimente recente. Mai avem multe de făcut. Vom rămâne “crazy”.

*

My Cult Events by Iulia, în aprilie:

In 31 martie va avea loc o dezbatere despre opera lui Panait Istrati, la Mediateca Le Phénix, din Colombelle, la ora 20. Cu scriitoarea Linda Lê şi editorul Jacques Baujard.

In 9 aprilie, la ora 20h30, la libraria din Saint Lo are loc o întâlnire cu scriitoarea Florina Iliş şi graficiana Irina Teodorescu, intitulată “România în romane”.

11 aprilie, ora 18, cele două scriitoare vor fi la Paris, la teatrul Le Tarmac, “România în romane”.

76851-le-tarmac

Interviul a apărut prima oară pe site-ul Courrier International.

Advertisements