Tags

, ,

10298097_568533816594749_5855220675267573007_ode Iulia Badea Gueritiee, corespondenta My Cult Events la Paris

Rendez-vous versus meeting

Luaţi-o oricum doriţi, rendez-vous sau meeting, ambele versiuni lingvistice acoperă practic aceeaşi realitate cognitivă: o situaţie în care două sau mai multe persoane se întâlnesc, din întâmplare sau pentru că aşa au decis. Primul cuvânt, compus, franţuzesc, este mereu obiect de chestionare atunci când francofonii îl folosesc în altă parte decât la …ei acasă! RDV. Ce e asta? Ce înseamnă? Meeting, în schimb, nu este folosit decât foarte rar. In jargonul cultural însă, acolo unde spiritele se întâlnesc de cele mai multe ori involuntar, rendez-vous-ul devine, miraculos, o posibilitate fericită de a asista, voluntar sau involuntar, by chance sau nu, la un eveniment cultural major. In lumea de bon ton a protipendadei interbelice, cuvântul era ultra-cunoscut şi chiar folosit până la derizoriu de un I.C.Caragiale pentru care limba franceză devenise subiect şi personaj principal al pieselor sale de teatru. In zilele noastre, cuvântul nu este încă suficient de cunoscut sau de delicat sunând din coadă pentru a genera apetitul trupelor anglo-saxone sau germane de rock, şi a reintra astfel în circuitul cultural. Până când Rammstein, de exemplu, va ajunge la el, după un Je ne regrette rien, cu un Fruhling in Paris sau un Amour, rendez-vous mai are o singură şansă: vă voi mai aminti de câteva ori că aveţi rendez-vous săptămâna aceasta, sau în curând, cu câteva manifestări culturale extrem de interesante. 🙂

IMG_0346Brașovul în… miniatură 🙂 

Coincidențe

Prima coincidenţă, cea care pune Parisul şi Braşovul pe aceeaşi latitudine şi longitudine culturală: salonul internaţional de carte, care se desfăşoară în acelaşi timp la Paris (20-23 martie) şi la Braşov (19-23 martie)! Dincolo de norocul geografic, care pe unii îi va aduce la Braşov şi pe alţii la Paris (de exemplu Mircea Cărtărescu şi Florina Iliş vor fi cu siguranţă în capitala Franţei), remarc similitudinea genurilor: ambele sărbători literare acordă un loc important locului femeilor în artă. Muze, creatoare, generatoare sau promotoare, femeile conduc în această săptămână ostilităţile culturale.

La Braşov – pe care eu îl aleg, venind dinspre Paris (!) – Sandra Pralong va explica, în compania lui Radu Magdin, cum putem schimba mentalităţile (vezi volumul recent apărut, “Cum schimbăm mentalitatea”, editura Polirom, 2014 și programul târgului internațional de carte și muzică Libris aici).

Fa-mi-loc-de-Anthony-Michineau

Medeea Marinescu îi va cere lui Marius Manole să-i facă loc, în piesa omonimă (Fă-mi loc!), luni, 23 martie, la teatrul Sică Alexandrescu, nu mult timp după ce Paula Seling ne va fi amintit, sper, de ce trebuie să plouă mereu în luna lui Marte (vineri 20 martie). Mezzosoprana Sonia Hazarian & pianista Mihaela Brasoveanu vor susţine un recital joi 19 martie, urmând liniile poeziei semnate de Adrian Munteanu şi premiate la Milano, în 2012, Premiul european de poezie NUX. Hedi Hoka lansează sâmbătă volumul “Iubesc să fiu femeie”…Nicio legătură cu femeile, poate, însă noul volum al lui Vasile Dâncu, “Triburile. O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la generaţia Facebook”, editura Școala Ardeleană, riscă să fie interesant. Mai ales atunci când este prezentat de fostul şef al Serviciilor române de informaţii, George Maior.

IMGP1636

Festivaluri

La Paris, distanţă deci de 3000 de km, în pavilionul românesc de la salon du livre, se va vorbi despre literatura feminină, imaginarul feminin, despre genurile în scriitură, despre marile doamne ale literaturii române prezente în Franţa. Mircea Cărtărescu, proaspăt laureat al premiului de la târgul de carte de la Leipzig, îşi va lansa Levantul, în limba franceză. Wünderbar, într-un an în care invitata specială a salonului de la Paris nu este România (a fost în 2012), ci Brazilia.

La câteva zile distanţă, Festivalul Printemps Balkanique, de la Caen, 30 martie-15 aprilie. La o oră de Paris, spre Normandia, un festival ai cărui oaspeţi sunt… Clujul, cu Florina Iliş, dar şi Panait Istrati, cu a cărui exegeză se va deschide acest festival, în 31 martie (o colaborare cu Courrier International). De neratat, concertul lui Goran Bregovic, în 1 aprilie.

Caen-France-Photo-An-Excellent-Base-for-Visiting-The-D-Day-Beaches

Caen, a nu se confunda cu Cannes; foto credit: wikipedia

Inceputul lunii mai va însemna debutul Expoziţiei Universale de la Milano, 1 mai – 31 octombrie 2015. Tema este generoasă, “Hrănirea planetei, energie pentru viaţă”, iar România va fi prezentă cu un pavilion (cu indicativul S30), cu o suprafaţă de 887 de metri pătraţi.

Primăvara culturală europeană arată bine, deci. Dacă totuşi nu ajungeţi la Braşov, în acest sfârşit de săptămână, încercaţi Bozar, la Bruxelles, cu expoziţia dedicată marilor maeştri ai picturii, sau trageţi o fugă la Paris: compatriotul nostru, Valer Sabadus, va fi pe scenă în 19 martie, iar violonistul David Garret va susţine un concert în 22 martie: Brahms….

La limită, citiţi-ne sau ascultaţi-ne aici.

Iulia Badea-Guéritée, în căutare și consumatoare de cult events.

 

 

 

 

Advertisements