Tags

, , , , , , ,

relatarea mea de la spectacolul lectură după un text al lui Petr Zelenka, organizat de Centrul Ceh și Teatrul Nottara, (link către articol aici), a scos din culisele teatrului niște chipuri hîde, de care uitasem. Frica. Lașitatea. Servilismul.

Dragilor, (era să zic tovarăși, că m-am spăriet de cuvintele cu care am fost atacată: dezinformare, rea-voință … ăăă, mai aveau puțin pînă la originile nesănătoase. Dar au dat-o pe aia cu … nu cu frustrarea, n-au căzut chiar în clișeul ăsta, da’ cu … ai tu niște resentimente. Mda. Pe bune? Ziceți voi că am niște resentimente? Păi ziceți voi ceva, dar nu ziceți bine. Sînt de-a dreptul INDIGNATĂ cînd văd cît rah … nah, luați o hîrtie igienică de-aici, vorba lui Rebengiuc, s-aveți cu ce vă șterge la gură.), dragii mei, nu e loc pentru toți în teatrele subvenționate de stat. Asta e. S-a terminat cu regimul comunist în care toți primeau un loc de muncă, de muuuult, așa de demult încît sînt unii actori tineri care nici n-au prins vreo lună de comunism în viața lor. Nu mai stați cu limbile scoase pe lîngă directori că stați degeaba, nu se mai poa’. Nici cînd vor să vă dea ceva, o ciozvîrtă acolo, n-au întotdeauna cum. Mai ales pe foamea asta care se întinde zi de zi. Nici dacă mai deschid ăștia 10 teatre, nu ne cuprind pe toți, că deh, patria face în fiecare an pui, și-n fiecare an scoate o nouă generație de absolvenți absolut înfometați.

Și vă spun eu sigur că nu deschid, că nu mai au cu ce. Ba chiar, o să aveți mari surprize după descentralizare. Mari de tot. Să vă văd atunci cum vă descurcați cu frustrările, astea, cum le zice?, cu resentimentele astea – vorba voastră  – care or să vă cuprindă.

Nu vă mai căciuliți atîta. Nu vă mai îndoiți atîta în fața lor spinările că rămîneți naibii îndoiți. Nu mai intrați în combinații dubioase cu ei că pînă la urmă totul se află. Fiind instituții de stat sînt și obligate să fie transparente cu felul în care folosesc banii publici. Poate orice neica-nimeni să facă o cerere în scris și ei sînt obligați să dea informațiile care-s oficiale. A intrat el Năstase la închisoare, n-o s-o înbulinați voi? Mai așteaptă ăștia să dispară vreo 2-3 dinozauri sacri și să vedeți atunci măcel.

Nu mai luați apărarea tuturor prostiilor care se fac – mai ales dacă sînteți pe lîngă, nu angajați direct într-un teatru, adică cumva într-un conflict de interese – că se reflectă asupra voastră. Credeți că nu vă judecă nimeni? Toți vă judecă, în sinea lor măcar. Știm cu toții ce se întîmplă, DOAR DESPRE ASTA VORBIM cînd ne întîlnim între noi. TOȚI. Știm de la unii și de la alții, nume, sume, cine, ce, cum și cînd. Cine cu cine, cine cu ce, ș.a.m.d.

Nu mai acceptați orice. Mai ales voi, TINERILOR! Nu mai închideți ochii la tot. Nu mai așteptați ca cineva să vă salveze. Nimeni nu vă salvează. Nimeni nu ne salvează. NIMENI. Nu e niciun alien acolo sus care-și bate joc de noi. Tot unii dintre noi fac jocurile așa cum sînt. Unii care profită de atitudinea asta a voastră / a noastră ca să mai sugă un ban nemuncit. Fir-ar să fie! Nimic nu se învață? Totul trebuie asimilat cu de-a sila? Ne trebuie o criză majoră înainte de toate? Toate compromisurile pe care le faceți azi vă vor ajunge din urmă mîine. Vedeți cum arată teatrul românesc de azi? Vă place? Arată așa din cauza deciziilor luate de cei dinaintea voastră, a fricilor, a fricii celei mai idioate: ce-o să ne facem mîine, dacă n-o să mai avem ce mînca?, dacă vin ăștia tineri să ne ia locul? Sigur, un actor de 20 de ani poa’ să joace Lear cum poa’ unu de 70 să joace Romeo. Sigur. E și logic. E și firesc ca generații atît de diferite să se calce reciproc pe picioare. Mda. De parcă așa s-a întîmplat ceva fenomenal de bun. S-a întîmplat olaie, nici n-a murit teatrul de tot dar nici nu putem spune că trăiește. Arată așa și pentru cei mai mulți au închis ochii, și pentru că erau alții pe lîngă gata să sară la jugulara oricăruia care-și permitea să remarce adevărul.

NU vă mai creați o lume și mai toxică, și mai infectă ca cea dinainte. Mai mincinoasă. Mai diformă. Nu mai stricați și voi ce mai puteți. Nu vă mai oferiți ca garanții … NIMENI n-o să vă răsplătească. Tot aceeași mînă de oameni o să mai țină frîiele o vreme. N-o să moșteniți nimic în afara unui sistem putred și nefuncțional. Și o să vă petreceți cei mai buni ani din viață făcînd chestii de 2 bani în loc să faceți teatru. N-o să vină niciodată vremea voastră că n-o să mai aibă unde să vină.

*

Dacă nu vă comportați altfel ca cei dinaintea voastră.

*

Schimbați-vă. Nu există alte variante. Nu există alt teatru în România. Noi sîntem teatrul. Bun, prost, infect, interesant, corupt, surprinzător … noi sîntem teatrul și teatrul e FIX CA NOI.

*

PURTAȚI-VĂ AȘA CUM AȚI VREA SĂ SE POARTE TEATRUL CU VOI!

*

Advertisements